Dit is een initiatief van Advocaten Familie- & Erfrecht
Zijn de kosten van de uitvaart schulden van de nalatenschap?
De kosten van de uitvaart zorgen nog wel eens voor discussie. In veel gevallen is er een uitvaartverzekering die (een deel van) de kosten van de uitvaart dekt, maar dat is lang niet altijd het geval. Niet alleen de omvang van de gemaakte kosten zorgen voor de nodige discussies, maar ook de vraag wie de kosten moet betalen leidt regelmatig tot oneigheid.
De opdrachtgever is aansprakelijk voor de kosten van de uitvaart
De nabestaanden regelen vaak de uitvaart, maar de nabestaanden zijn niet altijd de erfgenamen. Degene die opdracht geeft voor het verzorgen van de uitvaart, is (op grond van de Wet op de lijkbezorging) schuldenaar en dus aansprakelijk voor de kosten van de uitvaart. De opdrachtgever moet de rekening betalen. In het testament kan overigens iemand zijn aangewezen om de uitvaart te verzorgen (ook wel een één ster executeur genoemd).
Artikel 4:7 lid 1 BW bepaalt dat de kosten van de uitvaart – voor zover in overeenstemming met de omstandigheden van de overledene – tot de schulden van de nalatenschap behoren. Degene die de rekening gepresenteerd krijgt, kan de erfgenamen dan ook verzoeken om de rekening te betalen als deze nog niet is betaald, of terug te betalen als de rekening al wel is betaald/voorgeschoten. Let op, in sommige gevallen is er een executeur of vereffenaar die het beheer over de nalatenschap heeft en de schulden moet betalen en dan moet de rekening bij die persoon worden ingediend. De executeur en de vereffenaar dienen vervolgens bij de uitvoering van hun taak rekening te houden met deze kostenpost.
In uitzonderlijke gevallen kan het overigens naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar zijn om de kosten ten laste te brengen van de nalatenschap. Denk hierbij aan het geval dat er exorbitante uitgaven zijn gedaan die niet in lijn zijn met de welstand, het vermogen en de manier van leven van de overledene.
Voorrangspositie van de kosten van de uitvaart
De vraag is overigens wel of de kosten van de uitvaart uit de nalatenschap betaald kunnen worden. Dit hangt af van de omvang van de nalatenschap.
Op grond van artikel 3:288 onder b BW hebben de kosten van lijkbezorging een voorrangspositie, maar er moet wel voldoende vermogen zijn om de kosten van de uitvaart te kunnen voldoen. Daarbij wordt erop gewezen dat er andere preferente schulden en schuldeisers nog voor de kosten van de uitvaart gaan, hierbij valt te denken aan de kosten van de vereffening en bijvoorbeeld de bank als hypotheekhouder.
Als de nalatenschap zuiver is aanvaard, dan zijn de zuiver aanvaard hebbende ergenamen met hun privévermogen aansprakelijk voor schulden van de nalatenschap. Dit betekent dat zij ook met hun privévermogen aansprakelijk zijn voor het betalen van de kosten van de uitvaart. Klik hier voor meer informatie over het zuiver aanvaarden van een nalatenschap. In uitzonderlijke gevallen kunnen ook de vereffendende erfgenamen aansprakelijk worden gehouden voor schulden van de nalatenschap (en dus de kosten van de uitvaart). Dit is het geval als de vereffenaar in de vervulling van zijn verplichtingen in ernstige mate tekortschiet en hem daarvan een verwijt kan worden gemaakt (artikel 4:184 lid 2 onder d BW).